Voedingsmiddelentechnoloog
Een voedingsmiddelentechnoloog voert (gestandaardiseerde) tests uit om de samenstelling en eigenschappen van voedsel of dranken te bepalen. Kan voedingswetenschappers en technologen assisteren.
- Reinigt, onderhoudt en installeert laboratoriumuitrusting.
- Verzamelt stalen en bereidt ze voor.
- Voert gestandaardiseerde tests uit op voedsel, dranken, additieven en conserveringsmiddelen, bijv. om na te gaan of ze voldoen aan standaarden en regelgeving inzake kleur, textuur, voedingswaarde, etc.
- Verricht metingen en berekent productkenmerken zoals vocht- of zoutgehalte, percentages van ingredinten en formules, bijv. met behulp van wiskundige en chemische procedures.
- Registreert en combineert resultaten van tests, maakt grafieken, tabellen en rapporten.
- Analyseert testresultaten om producten te classificeren of om resultaten te vergelijken met standaardtabellen.
- Onderzoekt chemische en biologische stalen met behulp van een microscoop, om bijv. celstructuren te identificeren, bacterin op te sporen etc.
- Proeft of ruikt voedsel en dranken om te verzekeren dat smaken voldoen aan de specificaties of om stalen te selecteren met specifieke eigenschappen.
- Mixt, mengt of cultiveert ingredinten, bijv. om maatstaven te ontwikkelen of om voedsel of dranken te produceren.
- Meet, test en weegt flessen, blikjes of andere verpakkingen, bijv. om de hardheid, sterkte of conformiteit aan specificaties na te gaan.
- Bestelt laboratoriumvoorraden.
- Ontwikkelt laboratoriumprocedures of past deze aan onder leiding van wetenschappers, volgt hierbij relevante technische ontwikkelingen.